Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Staj Defteri
Konu 2
Staj Defteri
İkinci iş günümde ilk olarak AutoCAD ile başladım. İlk önceliğim ise programı yeni görünümünden klasik görünümüne çevirmek oldu.
İlk olarak ekranın beyazdan siyaha geçirmek için çizim kısmı üzerinde OPTIONS seçeneğini çalıştırdım. Açılan form ekranının Display kısmından Color seçeneği vasıtası ile renk Black olarak seçildi. Display form ekranında renk seçildi, daha sonra seçim Apply komutu ile kabul edildi, Display form ekranını da OK seçeneğini seçtikten sonra çizim ekranı siyah gözükmeye başladı. Klasik görünüme geçirme işleminin ikinci kısmında Undo-Rendo kısmının hemen sağında yer alan aşağı yönlü ok seçilir. Daha sonra açılan bu pencereden Show Menu Bar seceneği aktif edilir. Bu sayede klasik görünümde yer alan File-Edit-Wiew-Insert-.... seçenek menüsü aktif hâle gelir.
Üçüncü kısımda ise en çok işimize yarayan ya da en çok kullandığımız komutları bünyesinde barındıran Toolbar' ları aktif etmemiz gerekiyor. Bunun içim Tool > Toolbars > AutoCAD komutu kullanılarak istenilen Bütün Toolbar' ları görebiliyoruz. Seçtiğimiz Toolbarlar ise; Draw, Dimensions, Layer, Zoom olarak ifade edebiriz. Gerektiğinde ve ihtiyaç duyulduğunda bütün Toolbar' ları aynı şekilde kullanabiliriz.
Dördüncü kısımda ise AutoCAD 2015' ten bu yana kullanılan Ribbon ekranını kaldırmak ve çizim alanını daha da geniş tutabilmek için çizim ekranına RIBBONCLOSE komutunu kullanarak bahsedilen pencereyi kaldırdık. Çizim ekranını daha da geniş tutabilmek için alt kısımdaki komut satırı da kaldırılabilir.
Hazırladığımız bu çizim ekranını sürekli kullanabilmek için kaydetmemiz gerekir. Kayıt işlemi ise sağ altta bulunan Model penceresinden dişli çark komutuna tıkladığımızda Save Current As seçeneği işaretlenir. Çıkan bir form ekranına da bir isim tayin edilir ve kaydedilir. Bu sayede AutoCAD her açıldığında bu şekilde açılacaktır.
AutoCAD' i klasik görünümüne çevirdiğimize göre sırada komutlar ve kullanımları var. Komutlardan bahsedecek olursak LINE çizgi komutudur. bu komutu seçtiğimizde bize düz bir çizgi çizecektir. Şayet çizmek istediğimiz çizgi tam köşeli olması isteniyor ise ORTHOMOD komutu kullanılarak çizim yapılmalıdır. Aksi takdirde çizgimiz düzgün bir çizgi olmayacaktır. Yaptığımız çizginin belirli bir uzunluğa sahip olması isteniyor ise ilk önce çizginin başlangıç noktası belirlenir. Daha sonra çizginin uzunluğu ifade edilir. ENTER tuşuna basılması ile birlikte çizgi çizilmiş olur.
Çizim kavramının kafama daha oturması için ilk önce internetten hazır çizilen ve ölçeklemesi
belli 3 boyutlu parça çizimine başladım ve gün içinde bu çizimi tamamladım.
Diğer staj konularına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Staj Defteri - Konu 1
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Staj Defteri - Konu 2
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Staj Defteri - Konu 3
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Staj Defteri - Konu 4
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Staj Defteri - Konu 5
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Staj Defteri - Konu 6
Yorumlar
Yorum Gönder